Röster från våra kvarter i Karlskrona

I Karlskrona erbjuder vi 1400 hyreslägenheter fördelat på sju områden. I ett av våra största bostadsområden Annebo, bor Sten sedan 2014. Närheten till havet, grönområden, sjukhus och kommunikation är något som han uppskattar.

Det har hänt mycket positivt i Annebo under de senaste åren. Vi har bland annat bytt ett stort antal fönster, samtliga hus har fått passagesystem och digitala namntavlor/bokningstavlor samt säkerhetsdörrar. En ny multiarena med grillplats har även tagit plats i bostadsområdet.

–  Jag som representant för hyresgästföreningen har fått vara med i många projekt som är på gång och diskuterat förbättringsmöjligheter. Det som har gjorts under min tid har varit ett stort lyft för området, säger Sten.

I Annebo har vi även infört individuell mätning av vattenförbrukningen för våra hyresgäster. För Sten har det varit väldigt positivt då han inte förbrukar särskilt mycket vatten.

–  I min hyra ingår en normalförbrukning men då jag lever själv förbrukar jag inte allt vatten som förväntas av mig, vilket innebär att jag varje månad istället får avdrag på min hyra, säger Sten.

I ett av våra andra bostadsområden Kungsmarken, bor Ann-Christin sedan nästan 50 år tillbaka. Hon har bara flyttat en gång under alla sina år här, men det var i samma trappuppgång.

– Jag flyttade till Kungsmarken 1972, så jag tillhör dem som har bott här längst i området. Jag stormtrivs och har alltid gjort det, säger Ann-Christin.

När Ann-Christin flyttade till området på 70-talet föll hon för den grönskande omgivningen och den bilfria gården. Det kändes tryggt för barnen som var små vid den tiden.

– Än idag är det en av fördelarna med de fina grönområdena och att barnbarnen har kunnat komma hit under åren och leka tryggt på gården och i den fina lekparken, säger Ann-Christin.

Det finns en stor gemenskap i området, både för nya och gamla hyresgäster. Många samlas ute under trädet på framsidan och pratar och umgås.

Under det senaste året har vi installerat taggsystem i huset och garaget, digitala namntavlor, bokningssystem till tvättstugan. Vi har även målat trapphus samt satt upp ny belysning och satsat mycket på utemiljön.

– Taggsystemet med porttelefon har inneburit en stor trygghet. Aldrig några obehöriga som springer runt i trapphuset, ljus och fin miljö, med många ytor för gemenskap, avslutar Ann-Christin.

Efter 35 år som husägare flyttade Hjördis och hennes man till oss på Victoria Park i Rödeby, ett område som ligger i utkanten av Karlskrona. Här har de bott i 13 år. Våra hyreshus i Rödeby är utformade som radhus, vilket Hjördis tycker är väldigt trevligt. Antingen bor du på bottenvåning med en liten uteplats eller en trappa upp med loftgångsbalkong samt en vanlig balkong mot baksidan.

– Vi ville slippa alla måsten som trädgårdsarbete, målning och renovering. Vi ville bo kvar i Rödeby där vi har våra barn och vänner, vi ville heller inte binda våra pengar i ett nytt boende som ex i en bostadsrätt. Vi har under årens lopp skapat vårt perfekta boende, genom att själva fått möjligheten att renovera lite i lägenheten och göra tillval, säger Hjördis. 

Även i Rödeby har vi rustat upp och satsat på att öka tryggheten för våra hyresgäster, bland annat genom att byta ut våra gamla lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar. Under våren ska vi bland annat se över våra grönytor och planteringar.

– Vi har fått belysning i våra carportar vilket har ökat tryggheten från slagning och inbrott i våra bilar, ett förslag som jag lämnade in och som Victoria Park hörsammade. Att Victoria Park satsar mycket på trygghet och trivsel är något jag uppskattar, avslutar Hjördis.